VN Recht op spelen

Nederlandse kinderen hebben recht op spelen. Niet zomaar omdat volwassenen kinderen dit gunnen, maar vastgelegd in wetten en verdragen. In 1979 tekende Nederland het VN verdrag waarin de rechten van kinderen worden genoemd. Het recht op spelen hoort hier bij. Binnen- en buitenspelen. Aan dit recht wordt direct en indirect geknabbeld.
Vanmorgen las ik in de Volkskrant een ingezonden brief van een 'kraamzuster'die beschrijft hoe ouders tegenwoordig met hun kinderen om gaan.

'Ze gaan alleen naar buiten voor boodschappen en om het oudste kind naar school te brengen. Voor buiten spelen onder de vier jaar, daar hebben ze geen tijd voor", schrijft ze. Tijd is een keuze voor prioriteit. Je neemt ergens tijd voor, afhankelijk hoe belangrijk dit is. Buiten spelen is belangrijk. Tel bij zo'n herkenbare opmerking de bezwaren voor werkers in de kinderopvang en kinderen onder de vier jaar, laat staan onder de twee jaar, en veel jonge kinderen komen nauwelijks buiten. In menig kinderdagverblijf weegt de moeite van het aan - en -uitkleden niet op tegen het nut van buitenspelen. Peuters kunnen nog een beetje buiten bewegen, maar baby's en dreumesen zitten 'toch maar stil' in wandelwagentjes.

Vanmorgen is het lente. Aan de overkant was een vader duidelijk onwillig naar buiten gestuurd om zijn dochter te luchten. Hij rookte en ging niet in op de vragen en opmerkingen van het naar schatting driejarige meisje. Ondanks haar protesten liep hij alleen weg. Ze bleef achter op het speelveld waar een drukke weg om heen loopt. Oversteken mocht ze niet. Ze vroeg het aan mij, werkend in de voortuin. Maar ook ik kon hier niet helpen. Ze zat triest te wachten op de wipkip en wat later bovenop het klimrek. Gelukkig kwam na tien minuten een ander meisje. Ze zocht contact maar voor beide was het onwennig. Net toen ze samen gingen rennen, kwam vader terug en riep 'Meekomen!' Ze kwam onmiddellijk. Het recht op spelen.... ingedamd door wat van ons mag....en moet. School voor 2,5 jarigen, een experiment in Limburg, zegt niets over spelen. Misschien kunnen kinderen daar wel beter spelen dan thuis, en mogen ze naar buiten. 'Ze moeten al zo veel' hoor ik als tegenargument...klopt...omdat ze van ons zo weinig mogen....
Wat laat u toe, vandaag!

 

Reacties   

0 # Kleuterspel 13-03-2011 14:59
Hallo Marianne,

Ik geniet altijd weer van het buiten spelen met mijn groep kleuters en laat meer toe dan de ouders van de kinderen. In de bomen klimmen bijvoorbeeld of surfen van een modderberg. Je kunt het lezen in mijn verhalen op kleuterspel.blo gspot.com
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie