Informatie over houten schaatsen en sleeën

Nederland in de ban van ijspret. Na zoveel jaar zonder ijs probeert een generatie ouders bijna vergeten kennis over houten schaatsen op te halen....want peuters en kleuters gun je toch gekrabbel op houten doorlopers. Daarom hierbij wat gegevens uit het door mij geschreven Speel Goed Boek , eerste hulp bij het kiezen van speelgoed. In dit boek staat informatie over honderd soorten speelgoed, van makkelijk naar moeilijk, met speelwaarde beschrijving en waar u op kunt letten bij het kiezen en gebruiken van dit speelgoed.

Over schaatsen; Van houten blok- of klompschaats via houten doorlopers, houten Noren,tot schaatsen met schoen.

De waarde van dit schaatsen voor de ontwikkeling bestaat uit overwinnen van moeilijke omstandigheden, vallen en toch weer opstaan. Daar is doorzettingsvermogen, evenwicht en spierkracht voor nodig met als extra druk de korte tijd die is gegeven om op natuurijs te kunnen schaatsen. Extra bonus is beslist het kunnen komen op plekken waar je normaal niet kunt zijn. Goed leren schaatsen kan volgens kenners het best op houten schaatsen omdat hierdoor de enkels en voetspieren het best worden gesterkt en het evenwicht beter wordt ervaren dan op schaatsen vastgeklonken aan stevige schoenen. Riemen zijn daarbij makkelijker en steviger in gebruik dan banden. Friese doorlopers zijn minder maatgevoelig dan blokschaatsen. De extra punt geeft stabiliteit en stimuleert het glijden in plaats van het lopen. Met blokschaatsen is het afzetten weer makkelijker. Houten doorlopers zijn schuin geslepen. De buitenkant is het hoogst. Daarom bij deze schaatsen altijd goed opletten of de rechterschaats wel aan de rechtervoet zit. Natuurlijke materialen voorkomen zweetvoeten, zacht worden van de huid en blaarvorming en zijn daarom beter voor sokken en schoenen...dit geldt ook voor het gebruik op houten schaatsen.

Over sleeën; Van houten slee, via kunststof matjes naar bestuurbare bobslee. De waarde van sleeen wordt bepaald door de het uitgaan van uitdaging, het overwinnen van nieuwe mogelijkheden, de coördinatie van spieren, evenwichtsgevoel, ruimtelijke orientatie en reactiesnelheid. Dreumesen kunnen letterlijk hun speelgoed aan de hand nemen, wat past bij hun behoefte aan zorg geven en verantwoordelijkheid nemen. Een beer op de slee voorttrekken geeft een machtig gevoel... Kleuters houden van herhalen en zichzelf verbeteren. Middenbouwers voor competitie, de eerste, de snelste en de dapperste. De bovenbouwers gaan voor de techniek; sturen met het lichaam, remmen, draaien en springen. Liggend kunnen kinderen beter met hun hele lichaam sturen dan zittend.

Tegenover de voordelen van lichtgewicht kunststof sleematten, het nadeel van laagzittende kinderen waardoor ze veel sneeuw, (pekel)vuil over zich heen krijgen en uiteraard in direct contact staan met alle oneffenheden. Een touw om de slee voort te trekken bevestigt op twee punten geeft mogelijkheden tot sturen.

meer informatie staat in het SpeelGoedBoek, eerste hulp bij het kiezen van speelgoed, verkrijgbaar via www.speelgoedadvies.nl naar wens gesigneerd, of via SWP Amsterdam of de boekwinkel ISBN-13.978.90.6665.712.0

Bij alle wensen voor 2009 wens ik u vooral veel speelplezier toe. 

 


Afdrukken  

Plaats reactie