Commentaar op speelgoed van het jaar

Of ik wat tegen het Speelgoed van het Jaar heb? Nee, wel tegen de beeldvorming..alsof het het beste speelgoed is...de altijd goede kant en klare oplossing. Mijn bezwaren op een rijtje:

 1. De speelgoed van het Jaar verkiezing is, volgens mij, een weloverwogen marketinginstrument van de handel. Een kooptip waar veel ouders meer houvast aan denken te hebben dan zou moeten. Want natuurlijk is het geen slecht speelgoed, maar of het goed speelgoed voor uw kind is kunt u alleen weten...want speelgoed moet passen bij zijn of haar spel. Goed gemaakt speelgoed of speelgoed dat er leuk uitziet is niet hetzelfde als pedagogisch verantwoord voor uw kind. De verkiezing is daar niet duidelijk over. Het is een commercieel gegeven met een niet uitgesproken suggestie van pedagogisch verantwoord. Ze wordt georganiseerd door de Stichting Goed Speelgoed.
  Deze stichting heeft zich ten doel gesteld aandacht te vragen voor - de verkoop van - goed speelgoed. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de twee brancheorganisaties van winkeliers en leveranciers. Lang niet alle winkeliers en leveranciers zijn hierbij aangesloten. Belangrijk zijn vooral de inkooporganisaties zoals Intertoys, Top1 toys, Bart Smit die veel merken en artikelen in hun breed gesorteerde speelgoedwinkels zetten. De door deze stichting bijeengeroepen jury bestaat uit het merendeel uit mensen uit deze branches. Daar zou nog wat voor te zeggen zijn als het oordeel uitsluitend commercieel zou zijn. Maar...en dat is essentieel voor mijn bezwaar...commercie en pedagogiek lopen hierbij door elkaar.
  De jury bestaat voor een klein deel uit mensen die denken te weten wat goed is voor kinderen ...of wat kinderen goed vinden. Hun opdracht is onduidelijk. Wat is het Speelgoed van het Jaar?....het mooiste speelgoed...het nieuwste...het meest pedagogisch verantwoorde...het leukste...het best verkochte.
 2. Volgende essentiële bezwaar is dat de jury alleen beoordeeld wat door de leveranciers zelf is ingeleverd. Geen controletesten, geen vergelijkend waren onderzoek, geen criteria vastgelegd in vergelijkbare beoordelingen.
 3. Derde bezwaar : het genomineerde speelgoed moet algemeen verkrijgbaar zijn. De verklaring van de Stichting Goed Speelgoed hiervoor is dat het geen speelgoed mag zijn dat slechts bij een inkooporganisatie aanwezig is. Het resultaat is dat leveranciers die hun speelgoed willen laten meedoen met de speelgoed van het jaar verkiezing, moet zorgen dat ze voor nominatie hun artikelen hebben geplaatst bij de inkooporganisaties. En dat betekent dat wanneer de heren van Blokker en Vendex het speelgoed niet tegen voor hen acceptabele voorwaarden willen opnemen in het sortiment van onder andere Intertoys, Bart Smit, De Bijenkorf en-of V&D en Toptoys, het speelgoed niet in aanmerking komt.
  Niet alle leveranciers willen aan die voorwaarde voldoen en niet alleen voor de kosten die de stichting in rekening brengt voor het 'behalen' van de nominatie. De grote inkooporganisaties willen ook niet alles opnemen. Ze zijn breed gesorteerd maar verkopen niet alles. Ruim 20% van de winkeliers is niet aangesloten bij een branche organisatie. Deze winkels zijn gespecialiseerd. Zij verkopen dikwijls speelgoed dat niet in de breedgesorteerde winkels te vinden is, al verkopen ze meer dan blank hout. Kortom, niet al het speelgoed krijgt gelijke kansen om mee te doen.
 4. Het volgende bezwaar geldt de volgende stap; de klant mag kiezen uit de nominaties. Deze klant is in de regel niet deskundig, kent het speelgoed niet, kan het niet uitproberen laat staan vergelijken. De klant gaat af op een indruk gebaseerd op uiterlijke kenmerken, in combinatie met eigen smaak en mogelijkheden. Kies en win....want als je gekozen hebt wat wint...krijg je het misschien wel. De stichting Speelgoed zegt dat de winnaar ook iets anders mag kiezen uit de nominaties dan waar hij of zij voor gestemd heeft. Dat is mogelijk maar geeft twijfel; want of je kiest iets wat je vindt dat moet winnen maar je wilt het zelf niet hebben, of je kiest iets wat je eigenlijk niet goed genoeg vindt om te winnen omdat je iets anders wilt hebben. En wat kies je als je iets wilt hebben....het mooiste, het duurste, het beste of het meest verantwoorde... Daarmee is het cirkeltje van de bezwaren weer rond.

Tot volgend jaar, dezelfde tijd met waarschijnlijk hetzelfde onderwerp, zelfde commentaar en dezelfde hoop dat er ooit iets zal veranderen. Want ouders kunnen wel een beetje hulp gebruiken bij het kiezen van speelgoed. Zou er nog een programma komen over bijvoorbeeld

 • de informatie op de verpakking
 • speelgoed als luxe of noodzaak
 • het verschil in speelwaarde tussen bijvoorbeeld hout of kunststof, met of zonder Bob de Bouwer
 • of gewoon de waarde van ouders bij spelen?

Meer informatie over veiligheid en keurmerken vindt u elders in dit weblog.

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # Funandplay 10-11-2009 21:54
Ik ben dan toch benieuwd wat je zelf als speelgoed van het jaar zou aandragen. Of geloof je helemaal niet in het concept??
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie