Mijn nieuwe boek komt er aan

Het is bijna zover: mijn nieuwe boek zal verschijnen! De De SPEEL WIJZER, spelen kan met alles! Uitgeverij SWP Amsterdam, € 24,90 verkrijgbaar via deze website vanaf 15 november.
Op deze website is informatie te vinden onder publicaties. De werktitel "Geen speelgoed nodig" heeft geresulteerd in Speel Wijzer, spelen kan met alles. Hoewel ik mijn titel lekker vond prikkelen heeft de uitgever met mijn toestemming beslist. Al blijf ik een beetje bang dat de potentiele lezer zal denken dat het een soort folder met maaltijdschijf is. Dat is het niet. het is een echt boek. Nee dat ook weer niet....want de lezer wordt dringend uitgenodigd in het boek te schrijven, de tekst aan te vullen en niet meer per keer te lezen dan te gebruiken is. Ik heb geprobeerd een basis voor inspiratie aan te dragen, bestaande uit haken waar ideeën aan op te hangen zijn. Dat klinkt vaag, maar het kan. Door bijvoorbeeld aan werkwoorden te denken, kom je vanzelf op speelse mogelijkheden. Want dansen, om maar een werkwoord te noemen, kan op veel manieren. Een combineer je dit werkwoord dansen, met een voorwerp of zelfstandignaamwoord dan groeit het aantal mogelijkheden onmiddellijk. Dansen met een wc rol bijvoorbeeld leidt tot andere dansen als dansen op je tenen, alhoewel dansen op je tenen met een wc rol kan ook...En combineer je dit dan weer meer een bepaalde vorm van dansen...klassiekballet, volksdansen of koorddansen....dan heb je nog meer inspiratie...
Mijn nieuwe boek kan werken als het oude telefoonboek waarmee ik veel gespeeld heb.
In dat telefoonboek verstopten mijn vriendinnen en ik, op willekeurige bladzijden kleine papiertjes waarop vragen of opdrachten stonden. Van loei als een koe tot wie vind je de leukste jongen.... Het boek werd dichtgeslagen en goed platgedrukt want aan de buitenkant mocht niet te zien zijn waar de papiertjes zaten. Vervolgens werd blind met een speld tussen de pagina's geprikt. Daar werd het boek opengeslagen en wie een briefje vond moest de opdracht uitvoeren dan wel de vraag eerlijk beantwoorden. Op die manier mag mijn nieuwe boek ook werken. Prikken tussen de bladzijden om een voorwerp te vinden om dat naar eigen idee, al dan niet in combinatie met een werkwoord, kunstvorm of een zelfstandig naamwoord te gebruiken.
Ik kon het niet laten om speelideeën uit te werken. Ik zie nu eenmaal mogelijkheden in niets (terwijl ik zo vaak niets zie van wat duidelijk voor anderen is). Sommige spelideeën zijn zo voor de hand liggend dat iedereen wel moet denken...had ik ook kunnen bedenken...Dat is om moed te krijgen voor eigen ideeën.
Andere voorstellen zijn oud en bekend met de boodschap nog steeds leuk, maar de meeste zijn bedoeld ter inspiratie....lekker gek, reuze interssant, anders dan anders. Allemaal kosten ze bijna niets, kunnen ze bijna altijd en overal, vragen ze weinig tot geen voorbereiding en geven ze veel plezier. Ik heb me ingehouden. Sommige werkwoorden, zelfstandignaamwoorden, voorwerpen en kunstvormen heb ik alleen genoemd en niet uitgewerkt, sommige zelfs niet genoemd....Daarom heeft het boek ruimte over voor ideeen van de lezer, de gebruiker of geinspireerden. Op de omslag van het boek staat datde speelse mogelijkheden speciaal verzonnen zijn voor overblijven en na schoolse opvang. Dat klopt wel, maar thuis, in de vakanties en op verjaardagsfeestjes is het ook te gebruiken.
Ik ben zo benieuwd wat u er van vindt.

 

Afdrukken