Spelen in de vakantie

De vakanties zijn begonnen. De verleiding om met weemoed terug te denken aan de eindeloze zomers waarin we met tien, twintig buurkinderen hutten bouwden met lakens over droogrekken en tot de lichten aan gingen bordjes-bal, stoeptikkertje en wie-niet-weg-is-wordt-gezien speelden.

Naar de speeltuin namen we kleden mee om op te zitten en flessen Exota. Ons gezin ging op vakantie naar een piepklein bungalowhuisje in de bossen van Epe, waar het volgens mij altijd regende, al kan ik mij vaag een zwembad gevuld met morsig water herinneren. Uit onze straat ging verder niemand op vakantie. Dat ik weg moest werd eigenlijk als het verbreken van een verbond gezien. Ook door mij.

Vroeger was niet altijd alles leuk. De vrijheid hebben bleek soms op een woestijn; stilstaan was niet verstandig, je kon alle kanten op maar overal was het uitzicht gelijk en de mogelijkheden beperkt.

Er was moed nodig om verder te gaan. En vertrouwen. Want de ervaring leerde dat er onverwachte oases konden zijn en de woestijn ineens kon ophouden. Ofwel dat er iets kon gebeuren, je een idee ging uitvoeren of van de nood een deugd kon gaan maken, waardoor spelen weer leuk werd. Maar niets vervelender dan een moeder die zei wat je kon gaan doen.

Gisteren zag ik op het strand van Noordwijk hoe twee jongens van een jaar of tien een keurig badmintonveldje aanlegden. Speciale linten werden met haringen in het zand vast gezet, volgens nauwkeurig opgegeven afstanden. Zoveel stappen naar links, naar rechts, tussen de velden in. Ze waren daar een half uur mee bezig. Toen ze eindelijk begonnen, speelden ze net zo beroerd als alle kinderen die alleen badmintonnen in de zomer. Door de strenge handhaving van de buitenspelregels konden nog minder shuttles teruggeslagen worden, maar werden wel in hoog tempo punten gescoord door de tegenstander. Ze hielden het nog geen vijf minuten vol, gingen zonnen, rommelen aan de waterkant, zonnen, dronken en aten wat, zonnen. Het veld werd niet meer gebruikt. Iedereen liep er braaf omheen.

We lijken het vermogen kwijt te zijn om te rommelen. We hebben letterlijke veldjes, grenzen, puntentellingen nodig…maar ze maken ons niet gelukkig.

In workshops probeer ik leidsters en ouders duidelijk te maken wat spelen is. Dat blijkt moeilijker dan het lijkt. Leidsters, ouders en kinderen lijken zich in toenemende mate vast te houden aan ‘hoe het moet en kan’. Ze lezen graag een duidelijke beschrijving van de fabrikant. Laten zich graag voorschrijven door de media. Zuigen mijn spelideeën op. Zo staat het in de spelregels, de gebruiksaanwijzing, dat is de bedoeling, dat wordt verwacht, zo hoort het….zij weet het.. Dit verlangen lijkt de grootste zekerheid om plezier in dit spel te krijgen….want als je die aangegeven weg volgt dan moet je toch komen waar je zijn wil….bij het plezier van leuk spelen. Soms lukt dat maar verrassend genoeg…vaak niet. Zoals de twee jongens die op het volgens de voorschriften uitgelegde veld, geen spelplezier binnen de regels vonden. Ik geef, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, geen spelideeën om houvast te geven maar in tegendeel te ontnemen; om duidelijk te maken hoe goed het voor spelen kan zijn om zelf te verzinnen.
Spelregels zijn geen wetten die door buitenstaanders kunnen worden opgelegd. Spelregels zijn alleen te accepteren als ze overeengekomen zijn door spelers. De essentie van spelen is vrijheid…. Niets is zo lastig maar kan zo gelukkig maken als keuzes maken in vrijheid, naar eigen inzicht, op eigen niveau en in eigen tempo. Vrijheid is het vermogen los te laten… (Citaat van more balls.nl)
Ik wens iedereen een fijne vakantie met het vermogen te spelen zoals jullie daar zin in hebben.

 


Afdrukken  

Plaats reactie