Beleven krijgt nieuw leven

De belangstelling voor spelen lijkt te groeien 

 

Is er een lente? Of zie ik nieuwe blaadjes in de herfst, gedoemd om in de niet tegen te houdende winter te verdwijnen zonder knoppen te hebben ontwikkeld.

Ik hoop zo dat het toch lente is. Nee, ik weet het…de herfst komt er aan en daarna veel te snel de winter, waar ik ook van hou….als november maar voorbij is. Mijn beeldspraak is gericht op een opleving van belangstelling voor de waarden van spelen.

Een nieuwe lente….met een nieuw geluid.

Herontdekking in nieuwe woorden.

Om te voorkomen dat waar men weer voor pleiten wil belast wordt met vrijblijvende, versimpeling, kinderlijk gedrag zonder doel of zin, laat staan afleesbare resultaten, wordt gepleit met synoniemen. Spelen zit verstopt onder dekking van voor kinderen noodzakelijk te ontwikkelen inzicht in eigen kracht, inventiviteit met waarde van creativiteit voor zelfbewustzijn en ontplooiing. Dat klinkt beter dan tijd en ruimte geven om te spelen, maar is in feite hetzelfde. Dus van mij mag het. Ik ben blij met ieder pleidooi voor de terugkomst van hoeken in de eerste en tweede groep…al wordt in het pleidooi zorgvuldig het werkwoord spelen vermeden. Hoera voor de ‘taalhoek’ waar kinderen kunnen lezen, voorgelezen kunnen worden, gesprekken kunnen voeren, mogen filosoferen (klinkt beter dan spelen met gedachten)en verhalen kunnen schrijven. Ik waardeer iedere experimenteerhoek, waarin kinderen insecten en lichtinval onder een vergrootglas kunnen bekijken, communicerende vaten mogen uitproberen en van alles kunnen wegen en meten. Ik wens iedere kinderopvang en iedere klas een atelier toe, waarin alles voor creatieve uitingen voor het grijpen ligt. Alle jongens èn meisjes gun ik een stoeiruimte, natuurlijke speelgelegenheid en timmerhoek. Net als een keuken Masterchef junior waardig.

En niet te vergeten de bouwhoek (klinkt zoveel beter dan blokkenhoek), de fantasiehoek (klinkt anders dan poppenhoek), het podium en de speelotheek.

Echt geweldig al die herontdekte waardering van volwassenen voor wat kinderen willen en kunnen.

En toch….blijf ik kanttekeningen zetten bij al die mooie, dure, pedagogisch verantwoorde voorzieningen.

Ik kom kinderateliers tegen waar kinderen voorbeelden krijgen die ze na mogen maken. Ik zie geprogrammeerde musicals en playbackshows (met belichtingsschema’s), kookboeken, voorbeelden en kant en klare maaltijden letterlijk en in houten uitvoering in de poppenhoek. Ik zie verkleedkleren bedacht door Walt Disney, thema’s uitgewerkt per half uur, bepalingen (jongens mogen stoeien van 10.00 uur tot 10.15, daarna de meisjes, eenmaal daags) en doseringen (op maandag knutselen, op dinsdag verven). Ik zie speelgoed waar maar op een manier mee te spelen is, of alleen volgend binnen een computerprogramma.

Kortom; het gaat niet om de middelen maar om de visie.

Ontwikkeling groeit niet in hoeken. Ontwikkeling komt voort uit ervaren, ontdekken en uitproberen op je eigen manier, met vrijheid waar je voor kiest binnen de grenzen en mogelijkheden die je krijgt. Ontwikkeling is geen rechte weg waarvan het eindresultaat voor ons bij voorbaat duidelijk is en voor iedereen hetzelfde, maar een weg vol zijwegen die een kind in kan slaan waardoor het iets voor zichzelf kan vinden.

Het voorbeeld staat in een van mijn boeken, het is echt gebeurd, en in deze vakantietijd herkenbaar.

Ooit huurden wij een vakantiehuis. Te duur, maar leuk voor de kinderen; met zwembad, jeu de boulesbaan, strand en bergen. We vertelden onze kinderen enthousiast waar we heen gingen, lieten plaatjes zien en bedachten wat we daar allemaal zouden kunnen gaan doen. Om geen seconde te missen van de betaalde huur vertrokken we ’s nachts in een redelijk snelle auto met de jongens achterin goed voorzien van boeken, spelletjes en snoep voor 1200 kilometer. Het werd een ramp. Bij Utrecht hadden ze ruzie, bij Breda was de eerste misselijk, bij Antwerpen moesten ze plassen en poepen, voor de volgende grens zat er kauwgum in kroeshaar en vroegen ze of we er al bijna waren. ’s Nachts stoppen is niet leuk, je kunt niet voetballen en er is niets te zien. Rijden is niet ontspannend wanneer gekalmeerd, getroost of bezig gehouden moet worden met taal-tel-raadspelletjes. De kinderen waren niet bezig met het doel maar met de tocht daarheen…en die tocht was lang, saai, vol ongemak, teleurstelling en ‘emotioneel ongerief’.

Zij waren niet lief, ik zeurde, allemaal waren we moe bij aankomst. De vakantiestemming had uren herstel nodig. Die rit wil ik vergeten.

Sindsdien deden we het anders. De kinderen mochten de route bepalen en daar onderweg van afwijken, binnen grenzen. We reden uitsluitend overdag ( vanaf het licht werd, want vroeg is leuk), volgden onverwachte bordjes naar kastelen, hadden een voorkeur voor ‘witte weggetjes’, broodjes poep (eclair chocolate) en stapten uit wanneer we wilden, niet wanneer we moesten. Ja, we deden er twee dagen over maar die dagen waren vakantiedagen. En we kwamen aan met veel herinneringen, routes om nooit te vergeten.

Lees in plaats van vakantiehuis 'door ons gewenste prestatie’. Voor route, het proces van ontwikkeling'' en wat het leuks en zinnigst voor kinderen is, wordt duidelijk.

Het gaat om de beleving. En wie mogelijkheden geven, nieuwsgierig maken, geboeidheid stimuleren, laten beleven, ontdekken en uitproberen, geen spelen wil noemen omdat daarmee de waarden onderbelicht zouden kunnen blijven…krijgt mijn zegen…. Al is het natuurlijk wel gewoon spelen wat ze bedoelen.

De tijd voor ouderavonden breekt weer aan. Wanneer u denkt dat ik op kinderdagverblijven en scholen, ouders kan vertellen over bovenstaande ontwikkelingen, de belangen van jongens (en meisjes), inspiratie, vies, falen en veiligheid….Schroom niet mij te vragen…ik doe het graag. Daar mag bij gelachen worden.

Meer informatie op deze site onder tab aanbod/ouderavonden/onderwerpen.

 


Afdrukken  

Plaats reactie