Bouwdorp

Gisteren luisterde ik naar wat verjaardagsvisite over spelen en speelgoed besprak. Op de vijftigste verjaardag van Irma waren ouders aanwezig van halverwege de twintig tot halverwege de negentig, en kinderen van rond de twintig. Een doorsnee van betrokken ouders; lieve mensen met begrip voor kinderen en realiteit. Ze hadden allemaal een mening en waren het opvallend vaak met elkaar eens in zowel theorie als praktijk.

De theorie was helder; Spelen is een voorwaarde voor ontwikkeling. Spelen draagt bij aan sociale, cognitieve, emotionele, motorische en creatieve vaardigheden.

De praktijk bracht twijfel: Kinderen willen alleen nog spelen op een tablet. De voorbeelden waren niet moeilijk te vinden. Op vakantie geen spellen in dozen meer mee, maar alles op de tablet. Kinderen die, ondanks aanmoediging, weigeren vies te worden. Oma's zonder tijd om voor te lezen. Opa's zonder timmervaardigheden. En wat wel mag van ouders maar niet van overheden en wetgeving.

Neem nou ons bouwdorp.

Volgens mij is het jaarlijkse bouwdorp een prachtige metafoor voor goed spelen en actuele ontwikkelingen. Volgende week ook hier de laatste vakantieweek. Deze week is al zeker dertig jaar bouwdorpweek. Mooie herinneringen. Vroeger, ruim twintig jaar geleden, mochten de kinderen hun hut bouwen op een drassig stuk grond in het centrum. Daar staat nu een parkeergarage. Het bouwdorp verrijst tegenwoordig op een parkeerplaats aan de rand van de gemeente om overlast, lees herrie van getimmer, te voorkomen. Zonder modder en daarmee zonder zachte ondergrond. Alleen de wespen blijven komen. Ooit mochten kinderen zelf hout, spijkers en verf meenemen. Mag niet meer. Alleen de gemeente zorgt voor hout ; 'om rommel te voorkomen'. Meegenomen spijkers konden roestig zijn, dus dat mag ook niet meer. Meegenomen verf kan milieu-onvriendelijk zijn, dus werd verboden, Om afval binnen de perken te houden mogen kinderen geen etenswaren, snoep en zoete frisdrank meenemen. Wespen weten het bouwdorp desondanks te vinden. De catering wordt voor het grootste deel betaald uit de in twintig jaar regelmatig verhoogde toegangsprijs aangevuld met gesponsorde waar. De EHBO is nadrukkelijk aanwezig. Tegenwoordig met een hele grote tent bij de ingang, waarmee de aanwezigheid van gevaar en hulp niet te ontkennen valt.  

Deze beperkingen staan flink timmeren niet in de weg. Ieder jaar opnieuw melden meer kinderen zich dan de ruimte toelaat. Uitbreiding tot in het aangrenzende groen zou niet veilig of natuurvriendelijk zijn. Ieder jaar worden kinderen teleurgesteld. Jongens en meisjes van 6 tot 12 zijn welkom. Jongens blijven in de meerderheid. Timmeren en zagen kost kracht. Ooit stelde ik als variatie voor  jonger en minder handig  'een dozendorp' voor. Het werd verkeerd begrepen.

De gelukkigen beschikken over aangereikte pallets, spijkers, gereedschap en hulp in overvloed. Kinderen beginnen met vrienden, soms oud soms net nieuw, met en zonder overleg. Je hebt altijd planners en architecten die weten wat ze willen maken binnen het opgegeven thema. Ze moeten de rest van hun groep overtuigen. Soms werkt de groep niet mee, vaker nog is het hout net wat moeilijker plooibaar dan thuis getekend en berekend werd. Het eindresultaat is na veel discussie en nieuwe inspiratie altijd verrassend. Na twee dagen staat niet alleen een hut overeind. In iedere groep is dan ook duidelijk wie de harste werker is, de onhandigste, de creatiefste, de slimste en de eigenwijste. Soms heeft een groep de pech al deze eigenschappen in een persoon te ontdekken. 

Na twee dagen is de ergste timmerherrie voorbij. Oorverdovende ketelmuziek lijkt bijna een eigen ritme te krijgen, alsof alle timmerlieden elkaars ritme overnemen. Zodra de muren staan, komt de inrichting aan de beurt. Voor meisjes belangrijker dan voor jongens. De laatste proberen liever een extra etage. Vroeger werd met bewondering gekeken hoe hoog sommige bouwsels werden en wie het hoogste kon zitten. Tegenwoordig moeten kinderen van goede huize komen om de strenge toezichthouders te overtuigen van de draagkracht en valdempende ondergrond.

In de laatste dagen bekijken kinderen elkaars hutten. Steeds vaker spelen ze met kinderen uit andere groepjes. Ze komen tot rust. Ze gaan gebruiken wat ze gemaakt hebben. Ze gaan hun eigen verhalen verzinnen met het thema, dit jaar piraten, als uitgangspunt.

Het bouwdorp bewijst weer hoeveel tijd kinderen nodig hebben om tot spelen te komen.
Hoe inspiratie zonder voor te schrijven kinderen ruimte geeft om een eigen inhoud te vinden. Letterlijke ruimte bestaande uit een eigen hut; lekker besloten, duidelijke grenzen, goed om in, bij of op te zitten. Figuurlijke ruimte door vijf dagen zonder vast plan naar eigen inzicht te vullen. Kinderen veranderen niet. Spel ontwikkelt zich nog net als vroeger. 

Ach vroeger...toen mochten alle kinderen minstens een nacht slapen in hun eigen hut. Soms met zijn achten geperst in twee vierkante meters. In mijn herinnering altijd verpakt in tentzeilen, vuilniszakken en plastic tafelkleden. Lekker droog in de stort regen, dicht op elkaar (niet) slapend na een avond bij een kampvuur zingen met een gitaarspelende vader. Mag ook niet meer. Niet slapen, geen vuur en zelfs geen ouders meer op het terrein. In plaats van meegenomen eten wordt nu patat uitgereikt met een worstje en een gesponsord ijsje. Vrijdag was altijd feestelijk, maar maakte ook weemoedig. Want de laatste hand aan de hut betekende ook op zaterdag 'kleedjesmarkt' waar ouders komen kopen en bewonderen en daarna de afbraak van de hutten met buldosers, eindigend met een groot vuur. De kleedjesmarkt is gebleven. Voor de waar wordt dikwijls speciaal ingekocht en gebakken. Bijbehorende kleding is tegenwoordig ontworpen door Disney. Tegen lunchtijd moeten alle kinderen een grote zaal in voor een voorstelling om te voorkomen dat de tere zieltjes lijden onder de afbraak en de afvoer van het sloophout. Nee geen vuur meer. Te onveilig voor kind en milieu.

Op quebble.com schreef ik een vervolg op het vorige blog op deze site; Candy Crunch; spelen in levels, als reactie op de cijfers over de populariteit van dit spelletje. 

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # Onlinekinderspeelgoe 22-08-2013 10:06
Bouwdorp! Wauw, wat vond ik dat vroeger gaaf. En dan aan het eind van het bouwdorp werd de coolste hut beloond met een prijs. Heel spannend altijd, al won ik nooit wat. Superweek was dat. Misschien omdat er toen nog geen IPad bestond :D
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie