Nederland mist speelvisie

Ouders krijgen onvoldoende informatie over spelen. De belangenbehartigers van spelen zijn versnipperd. Ik mis een kennisnetwerk of een organisatie waar kennis over spelen wordt verzameld en uitgedragen.

De veranderingen in denken over de betekenis van spelen, verantwoord spelen en voorwaarden voor spelen, zijn groot. Onderzoekers buitelen over elkaar heen nu ontwikkelingen in jonge breintjes steeds duidelijker maken hoe dr. Sieneke Goorhuis- Brouwer , jaren geleden, de spijker op de kop sloeg met haar credo; ‘We bieden kinderen te veel software aan waar hun hardware nog niet op berekend is’.  Deze boodschap lijkt simpel maar raakt alle ouders en onderwijsmensen gericht op snellere en betere prestaties voor kinderen in het harnas. Het is ronduit vervelend te moeten erkennen hoe onze groeiende  technische mogelijkheden niets aan ontwikkelingsfases kunnen veranderen. Het is  moeilijk om te accepteren hoe af te lezen plezier niet gelijk staat met waarde. Wie ziet hoe leuk jonge kinderen luisteren en kijken naar en reageren op wat een tablet hun te bieden heeft, denkt concentratie te zien, begrijpen en daarmee ontwikkeling. Hun fijne oog-handmotoriek moet wel met sprongen vooruit gaan om een klein vingertje zo trefzeker te sturen. Het selectievermogen aangestuurd door piepjes en opgestoken digitale duimen moet wel bijdragen aan sectievermogen en daarmee een goede voorbereiding zijn om rekenen. De tientallen herhalingen van simpele verhalen moet wel bijdragen aan de woordenschat.

 De waarheid is lastiger te accepteren. De goedbedoelde software van tablets is door de hardware van kinderbreinen niet goed te verwerken. Hoe simpel ook..het gaat het verstand te boven…of beter vraagt meer van het brein dan het aankan. Kinderen hebben drie dimensionale ervaringen nodig. Echte blokken, echte mensen, echte ervaringen.

Ons brein evalueert nu eenmaal vanuit ons startpunt als primitief mens.  De wegen in onze hersenen waarmee informatie haar weg kan vinden als autootjes van A naar B, met gedachten en meningen als wisselende passagiers….dat wegennet moet nog worden AANGELEGD. Net als bij echte wegen en zelfs zoals bij het maken van programma’s voor die tablets,  is dit concreet werk. Daar horen handelingen bij, voelen, ruiken, proeven, horen van menselijke stemmen waarvan je de gezichten ziet, de reacties, de emoties, gezichten en voorwerpen die je kunt voelen ruiken, proeven, uitproberen en daardoor leert herkennen en ermee om kunt gaan.

Daarmee wordt het belang van ‘ouderwets’spelen groter en ook dat lijkt tegen de tijdgeest in te gaan. Het is maar een voorbeeld om duidelijk te maken hoe de gelukkige praktijk van alledag de zorgen over spelen bedekt. In Nederland bereikt informatie over spelen de ouders te vaak niet. Informatie over bijvoorbeeld ontwikkeling van en verschillen tussen kinderen, de noodzaak van risico, de voorwaarden voor goed spelen, de criteria voor goed speelgoed, de invloed van betrokkenheid van volwassenen, enzovoorts enzovoorts.

Kinderen krijgen steeds meer moeite met spelen wanneer dit vertaald wordt in ‘zelf mogen weten wat je gaat doen’, Op je eigen manier spelen”, ‘Zelf iets verzinnen”, ‘Zelfstandig spelen”. Een vader  noemde op een ouderavond het kenmerk van verantwoord speelgoed; “functioneel’. Waarmee hij bedoelde dat volgens hem goed speelgoed een kind duidelijk maakte wat er van hem of haar verwacht werd. ‘Een beer die kan praten, goede voorbeelden, duidelijke spelregels, opdrachten”. Zonder deze ‘functionaliteit’ weten kinderen niet wat ze ergens mee doen kunnen en leren ze niets van spelen, volgens deze vader. Ik vrees dat hij meer gelijk heeft dan ik wil toegeven. Hij illustreerde met zijn voorbeelden niet alleen duidelijk het onvermogen van zijn kinderen maar ook ZIJN gebrek aan besef van de waarde van spelen.

Terecht vragen ouders; ‘Hoe moeten we dit weten?’, ‘ Waar is informatie over spelen te halen? ‘In Nederland heeft iedere sport een eigen bond, maar de belangenbehartiging voor spelen is versnipperd en geeft dikwijls vertekende beelden. De stichting Speelgoed, de organisator van de Speelgoed van het Jaar verkiezing, is bijvoorbeeld een brancheorganisatie met als doel de VERKOOP van verantwoord speelgoed te stimuleren. Jantje Beton houdt zich tegenwoordig met wijken en speeltuinen bezig. Groen Cement alleen met natuurlijke speelgelegenheid en het Platform Ruimte voor de Jeugd vertegenwoordigd vele speelse factoren maar heeft door gebrek aan tijd en geld geen duidelijke boodschap . Speelotheken hebben moeite het hoofd boven water te houden en worden niet gezien als de centra die ze zouden kunnen zijn. Een kennisnetwerk spelen is niet van de grond gekomen. Dat is zo triest en frustrerend.

De enige plek waar ik ouders en begeleiders naar toe wil jagen is de Kindvak op 27-28-29 november in de Brabanthallen in den Bosch. Daar zijn sprekers, daar staan verantwoorde speelgoedlevranciers en heel veel belangenbehartigers. Ze richten zich vooral op de professionele markt….helaas  een huishoudbeurs gericht op spelen behoort tot mijn onmogelijke dromen. Ouders hebben informatie nodig. Ik doe mijn best maar blijf bescheiden. Kortom in Nederland wonen de gelukkigste kinderen ter wereld,  betekent niet dat ze de beste ontwikkelingskansen hebben. 


Afdrukken  

Reacties   

0 # Lucas 08-12-2014 23:02
Ik zou graag met Betsie in contact willen komen.
Op de Leusden website kan ik geen gegevens vinden.
Maarssen is deze kanteling aan het maken.
Groet, Lucas Schansman
Speelotheek Maarssen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Betsie 13-10-2014 10:05
Marianne, achter de schermen zijn we al bezig. Hou speelotheek Leusden in de gaten. In de kranten zie je ons steeds meer. Zodra bekent gaat worden wat we gaan doen krijg ook jij het te weten.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # marianne devalck 12-10-2014 22:48
Helemaal mee eens Betsy....maar dan moeten ze wel willen! Seelotheken zullen zich moeten durven profileren bij gemeentes, cjg's, ikc's, en alle wachtkamerhoude rs Ze stellen zich te vaak te bescheiden en te afhankelijk van subsidies op.....de goeden mogen van mij meer van zich laten horen als voorbeeld....en leusden hoort hier zeker bij!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Betsie 12-10-2014 15:05
Ik ben van mening dat daar juist de kracht ligt van de speelotheek. Zeker bij de landelijke vereniging. Naar mijn idee is dat een gat waar wij als speelotheek in kunnen springen het liefst samen met de vereniging. Laten wij een kenniscentra worden en niet alleen een uitleencentra.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie