Speelgoed waar ze niet om vragen maar wel nodig hebben

De meeste speelgoedwensen zijn voor kinderen luxe. Dromen wat je zou kunnen krijgen, geeft een geweldig gevoel. Zo iets als de loterij winnen, maar met meer kans.

Want de Staatsloterij kent jouw dromen niet. Zij zien geen smekende ogen, vinden je niet lief, laat staan dat zij de argumenten kennen. Ouders zien het verlangen bij kinderen wel….En begrijpen vaak heus wel hoe ze worden overgehaald tot verwennen met luxe maar hebben te vaak geen idee van – of zin in - de noodzaak.

Ik gun kinderen luxe, zelfs verwennerij. Het is toch heerlijk wanneer je iets krijgt wat je heel graag wilt hebben! Luxe geeft een gevoel van te boffen, gewaardeerd te worden en ook van een beetje macht….Je hebt het voor elkaar gekregen om dit te krijgen. Dit geeft zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Maar met alleen luxe kun je niet goed spelen. Luxe is extra. Noodzaak is basis. Veel kinderen missen basisspeelgoed.

Luxe bij speelgoed is te vertalen in uiterlijke kenmerken. Bijvoorbeeld kleur, hoe meer hoe luxer, hoe afwijkender hoe mooier. Hetzelfde geldt voor vorm, grootte, details liefst met licht, beweging en geluid of veel bijbehorende accessoires. Niet al deze kenmerken bepalen of iets luxe of noodzaak is, maar hoe meer van deze kenmerken speelgoed bepalen en daarmee de speelse mogelijkheden beperken, hoe minder kinderen hiermee kunnen doen.

Vergelijk een Harry Potter LEGO kasteel met een ‘naamloos’ kasteel te bouwen met een emmer vol stenen zonder voorbeeld van hetzelfde constructiesysteem. Bij Zweinsstein is het verhaal bepaald, iedere poppetje heeft een bekende rol en het kasteel is niet voor ridders te gebruiken. Het andere kasteel wel, maar dat moeten kinderen vorm en verhaal zelf kunnen en willen verzinnen. Zelf iets verzinnen kost moeite. Het is luxe wanneer de fabrikant dit voor je gedaan heeft. Af en toe leuk maar kinderen met alleen ‘one-item’ dozen, zoals het Harry Potter kasteel, krijgt niet de kans om zijn eigen ideeën te ontwikkelen, zijn eigen plannen uit te voeren en het resultaat van zijn eigen kunnen waarderen. Zo’n emmer is basis maar het kan nog basaler.

Speelgoed heeft noodzaak nodig. Daar zullen niet veel kinderen om vragen. Ouders merken terecht op hoe saai basisspeelgoed vaak is. Noodzakelijk speelgoed heeft minder kleur, beweging, geluid, is minder trendy en krijgt geen aandacht in televisiereclames. Sinterklaas lijkt met dit soort cadeaus op de man die hij in de jaren zestig van de vorige eeuw geweest moet zijn. En toch, wie naast luxe af en toe voor noodzaak kiest zal zien hoe kinderen geconcentreerder blijven spelen, vaker en langer met hetzelfde en met meer inventiviteit. Basisspeelgoed wordt vaak jarenlang gebruikt. Daarmee halen kinderen meer speelwaarde voor hun ontwikkeling uit hun spelen. Ze zien de noodzaak niet, maar de kans is groot dat ze de noodzaak langer, intensiever en inventiever gebruiken dan de zo gewenste luxe.

Voorbeelden van basisspeelgoed zijn:

- Lego plattegronden

- Dieren van Play Mobil (hekjes)

- Een pop die niets kan en daardoor alles

- Blokken…alleen al ‘bakstenen’ vormen een prima set…zeker wanneer hier passende plankjes bij gegeven worden.

- Lappen (omzoomd en in heldere effen kleuren) om overal bij te gebruiken

- Kleurpotloden en waterverf met wit papier of schetsboeken

- 3 kaatsenballen in een net…echt waar…gewone effen balletjes waarmee ieder kind iets kan op zijn eigen manier.

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # Margré 24-11-2014 13:01
Goeie wake up call, zo vlak voor sinterklaas. O ja, niet de basis vergeten! En de bling-bling voor het yes-gevoel. ;-)

Over lappen gesproken: ik had m'n neefje en nichtje treinrails gegeven en dat verpakt in kleurige grote lappen (uit de couponbak van een warenhuis). Met de trein spelen ze af en toe, met de lappen elke dag. :lol:
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie