Denkend aan duurzaam voor spelen en speelgoed...

Duurzaam spelen

Ok Sinterklaas is weg. We zitten met wat hij achterliet. Met hoeveel spelen ze nog? Wat was een misser? Wat was een kort maar krachtig succes? Hoeveel bewaart u 'voor later'. En wat neemt u zich voor om nooit meer te doen!!! Hoe duurzaam is de opbrengst?

Spelen en duurzaamheid lijken niet bij elkaar te passen. Spelen is gekoppeld aan het moment, de beleving, de ontwikkelingsfase of de interesse….en die kunnen allemaal van voorbijgaande aard zijn. Een puzzel gaat langer mee dan er mee gespeeld wordt. Drie maal leggen en je kent en kunt hem.

Zand blijft leuk maar kinetisch zand verveelt binnen eerder dan buitenzand en blijft de nadelen van zand in de huiskamer houden. Met een spelletje moet je steeds weer minstens vier spelers bereid vinden om  rond de tafel te komen zitten. Ganzenbord, Mens-erger-je-niet, Monopoly en de kolonisten van Catan blijven ‘evergreens’ en zijn daarmee duurzaam te noemen. Toch wil je wel eens iets nieuws. De aan populaire televisieprogramma’s gekoppelde spelletjes zoals de Mol en Ik hou van Holland blijven leuk zolang het programma op de televisie is. Soms zijn de afgeleide spellen minder bespeelbaar dan de serie. Het spel ‘the Hobbit’ heb ik, -kan aan mij liggen- nooit goed begrepen.

De bedoeling van speelgoed is over het algemeen niet dat het een leven lang mee moet gaan. Desalniettemin verwachten we goede kwaliteit en duurzaamheid. Geen ‘eenmalige troep’ maar mooi, stevig en milieuvriendelijk gemaakt. Het mag een boom kosten al speelt een kind maar kort met zijn houten treintje. Liever een rubberboom dan een beukenboom want van die laatste hebben we er niet meer zoveel.

Bij duurzaamheid in spelen en speelgoed denken we direct aan natuurlijke materialen. Blank houten blokken gaan meer dan een leven lang mee. Zo gedacht vraag ik me af waar al die goede beukenhouten blokken van de afgelopen, pak weg, zestig jaar gebleven zijn? Opgestookt in de open haard, verstoft in kringloopwinkels? Weggeven aan speelgoedbanken schijnt ‘not done’ te zijn. Arme kinderen hebben ook recht op nieuw. Lang leve de restpartijen, de grote dozen vol kunststof speelgoed. Of zoals een antroposofe voorstelde als oplossing voor de cadeaus aan haar kinderen waar ze niet achter stond omdat er geen hout of schapenwol in verwerkt was…laat kinderen van ouders zonder overtuiging voor een betere wereld maar met die kunststof rotzooi spelen; die is tenslotte ook duurzaam…dat wil zeggen plastic vergaat niet.

Duurzaam dekt veel begrippen. Van milieuvriendelijk naar gaat lang mee, van hoe lang kinderen ermee kunnen spelen naar hoe lang kinderen ermee willen spelen en van onderhoudsvriendelijk tot  meervoudig te gebruiken. Speelplekken worden duurzaam genoemd als de natuur haar gang mag gaan, of wanneer veel kinderen in verschillende leeftijden daar kunnen spelen of wanneer men denkt dat de gevolgen van dit spelen voor hun ontwikkeling op de langere termijn  positief zullen zijn.

Voor mij is duurzaamheid in spelen, binnen of buiten, simpel samen te vatten in meer kan met minder en vooruit met minder kan het beter. De speelwaarde van spelen voor ontwikkeling is immers afhankelijk van hoe geconcentreerd kinderen ergens mee spelen, hoe lang en hoe vaak en wat zij daar zelf bij kunnen verzinnen. Kinderen spelen omdat – en zo lang – het leuk is om te spelen. Als we dat nou eens als uitgangspunt nemen voor duurzaamheid…meer doen met minder en met minder beter laten spelen.


Afdrukken  

Plaats reactie