Gamen heeft ook waarde

Wat is verantwoord speelgoed? de vraag is simpeler dan het antwoord. Voor wie? wat? waarom? Wanneer? Hoe? Een set blank houten blokken is onverantwoord gegeven aan een kind dat in bed moet blijven. Een verantwoorde schommel bovenaan de trap is onverantwoord. Verantwoord bestaat altijd uit verantwoord gemaakt, verantwoord gegeven en verantwoord gebruikt en zelfs daarin zitten verschillen. Speelgoed uit de handel moet aan strengere eisen voldoen dan zelfgemaakt speelgoed.

Dat wil zeggen ; fabrikanten kunnen gestraft worden voor het fabriceren van speelgoed dat niet aan de veiligheidsrichtlijnen van de EG voldoet. Ouders mogen speelgoed van splinterend hout, voorzien van spijkers of schapenwol aan hun kinderen geven, mits ze het maar niet verkopen. Tuincentra verkopen speeltoestellen zonder WAScertificering omdat dit niet verplicht is voor de achtertuin, wel voor gemeentes, scholen en kinderopvang. Wie een zelfgemaakte pop aan haar (klein)kind geeft hoeft niet op de hoogte te zijn van de voorgeschreven naden en vulling. Het zijn maar voorbeelden om duidelijk te maken hoe ingewikkeld het is om iets verantwoord te noemen. Wat mag is nog wat anders dan wat verstandig is. 

Neem nou gamen met alles spelletjes waar een scherm voor nodig is. Of die verantwoord zijn? De enige overeenkomst die ze hebben is dat scherm. het scherm is niet onverantwoord, mits je niet te lang, te vaak en te veel achter dit scherm zit. Omdat de verleiding zo groot is om te blijven zitten raad ik aan om de schijf van vijf toe te passen. De schijf bestaat uit motorisch bewegen, constructief plannen, cognitief bedenken, sociaal samen spelen en creatief spelen met mogelijkheden zonder resultaat voorop te zetten. Voor alle kinderen is variatie in spelen belangrijk.
Ze moeten allemaal naar buiten, construeren, creatief zijn en iets bedenken op zijn tijd. Het spel op het scherm kan motorisch zijn, omdat Mario naar appeltjes springt, maar zitten achter een scherm is dit niet....dus niet langer dan een uur hooguit. Daarmee is gamen niet onverantwoorder te noemen dan dag in dag uit met LEGO spelen.

Wat op het scherm te zien is moet verantwoord zijn. Ook hier verantwoord gemaakt, gegeven en gebruikt. verantwoord gemaakt heeft betrekking op de vormgeving. Over smaak valt niet te twisten over de weergegeven normen en waarden wel. Zowel vormgeving als spelregels moeten passen bij de leeftijd waarvoor het bedoeld is. Maar ook daar een probleem. Uit onderzoek blijkt hoe ouders geneigd zijn 'te moeilijk'speelgoed voor hun kinderen te kiezen. Speelgoed voor kinderen vanaf vier wordt het meest gekocht voor driejarigen en het minst voor vijfjarigen. Veel ouders hopen dat hun kind net wat slimmer is dan de fabrikant denkt en misschien gaat het speelgoed daarmee wel langer mee. Zoals je een te grote winterjas koopt. Voor spelen gaat dit zelden op, maar de fabrikant is in deze niets te verwijten. Die krijgt genoeg over zich heen. Bijvoorbeeld dat kinderen agressief worden door agressieve computerspelletjes. Verschillende onderzoeken, met verschillende resultaten, waren het over een ding eens; Kinderen worden niet agressief door computerspelletjes maar agressieve kinderen kiezen meer en vaker en langer agressieve spelletjes dan niet agressieve kinderen. Het zijn vaak kinderen die zich sociaal buitengesloten voelen, het gevoel hebben niets goed te kunnen doen, niet geliefd te zijn, die zich storten op deze spelletjes. Spelletjes waarin agressiviteit niet bestraft maar beloond wordt.
Waarbij ze niet geconfronteerd worden met de fysieke pijn van zowel de tegenstander als de virtuele klappen die ze zelf krijgen. Ook door schieten voel je zelf niet meer dan de terugslag en krijg je punten wanneer het raak is.

Wie de actualiteit ziet , herkent veel. Daarmee is schieten niet onverantwoord. Ik ken mensen en heb mensen gekend vol mededogen en mensenliefde, die een wapen wisten te hanteren om grotere schade te voorkomen. Steeds opnieuw komt de belangrijkste motivatie om iets verantwoord of onverantwoord te noemen, terug. Uitgaan van de beleving van het kind, de mens.....wat past daar bij, wat zegt dit over de speler, waarom wil hij of zij dit, wat zijn de interesses en de drijfveren van de speler. Daar zouden ouders meer naar kunnen kijken. Om te weten wat verantwoord is, moet je betrokken zijn.

 

Plaats reactie