Speelgoed kiezen, meer met minder

Het is de tijd weer....voor speelgoed kiezen. Ik zie het in mijn mailbox waarin vragen verschijnen waarvoor ik antwoorden moet zoeken over speelgoed. Weet u wat leuks voor mijn kind....? meer dan ooit ben ik mij bewust hoe ouders bepalen wat mag en kan. Speelgoed is nog meer dan het visitekaartje van de opvoeding. Speelgoed zegt iets over smaak, waarden en normen. Waar houdt u van! Hout of kunststof, harde of zachte kleuren, met of zonder batterijen, hard of zacht! Wat u mooi, leuk, verstandig en (on)verantwoord vindt bepaalt de keuze en daarmee de mogelijkheden voor uw kind. Soms kan daar wat deskundigheid bij helpen. Zoals al vaker in dit blog geschreven, krijgen kinderen meer mogelijkheden om zelf iets te kunnen doen met basisdozen en speelgoed waarbij niet alles bepaald is door de fabrikant. Maar dit lukt alleen wanneer u waardeert wat een kind zelf verzint en maakt. Wanneer u het voorbeeld van de fabrikant perfect vindt, of de spelregels alleen juist vindt wanneer ze bij het spel zijn meegeleverd, dan helpt u een kind niet echt met speelgoed waarbij het zelf iets mag verzinnen. 'Tsja wat jij maakt heeft wel wielen, maar lijkt in de verste verte niet op dat prachtige voorbeeld van de verpakking'. Of 'Ja natuurlijk zo kan het ook, maar zo hoort het eigenlijk niet!'zijn dodelijke opmerkingen voor de ontwikkeling van inventiviteit met zelfbewustzijn.
Ik vind speelgoed kiezen steeds moeilijker worden. Een groot deel van het aanbod vind ik gewoon lelijk. Te schreeuwerig, te groot, te snel, te veel. Zo veel licht, kleur, beweging en geluid moet kinderen wel onrustig maken, zo groot is onhandzaam, te indrukwekkend en overweldigend, Te snel sluit niet aan bij de reactietijd van kinderen. Veel speelgoed geeft kinderen nauwelijks de gelegenheid te bekomen van de reactie op hun actie, omdat direct een nieuw plaatje, een ander geluidje, een volgend kleurtje verschijnt. Hoe kunnen de nog trage zintuigen en het onervaren brein deze indrukken goed verwerken! En te veel geldt niet alleen voor de hoeveelheid speelgoed, ook voor wat met een speeltje kan. Tot 24 maanden is daarvoor een kapstokje. Een kind tot 24 maanden kan 1/3 van het aantal maanden aan spelimpulsen aan, binnen zijn be-reik. Door reiken kan het erbij. 24 maanden, 8 speeltjes of 8 speelse mogelijkheden. 12 maanden, 4. De rest kan uit het zicht. En in veel speelgoed zitten meer dan 4 speelse mogelijkheden verpakt...denk aan alle activitycenters. Ik pleit voor langzaam, weinig, sober, simpel, handzaam.....met geduld en waardering voor de tijd en ruimte om speelgoed te ervaren, te ontdekken en uit te proberen. Ik daag ouders uit tot inspireren. Zij kunnen kinderen nieuwsgierig maken en houden waardoor kinderen meer met speelgoed doen, vaker met hetzelfde spelen, langer bezig blijven met hetzelfde. Daarmee groeit de waarde van speelgoed, dat wil zeggen, de speelwaarde. Want met het mooiste, meest verantwoorde speelgoed waar maar een keer mee gespeeld wordt, of dat mooi blijft bovenop de kost, krijgt speelwaarde geen kans. De speelwaarde voor de ontwikkeling heeft tijd nodig, herhaling en vooral waardering door de omgeving.
Ik weet het...dit is een a commerciële boodschap, tegen de tijdgeest in....maar als u kinderen weet te waarderen laat u ze meer genieten van weinig dan met een zak vol speelgoed waar nauwelijks iets mee gedaan wordt.
En als u echt wil weten wat ik het gekste, opmerkelijkste vind wat dit jaar op de markt verschenen is...dan is het de Iphone houder voor baby's van Fisher Price. De Fisher-Price Apptivity Case. 'Met deze eigentijdse en innovatieve houder is de iPhone® en iPod® optimaal beschermd tegen krassen, vallen, stoten, kwijlen, bijten, gooien en onbedoeld bellen door dreumesen. Kinderen kunnen vanaf een half jaar oud spelen met de Apptivity Case én hier van leren, dankzij de gratis Fisher-Price apps.' Wanneer handjes nog te klein en te onhandig zijn om en het apperaatje vast te houden en te bedienen, helpt deze houder. U stopt uw Iphone in het centrum van 'het wiel' en uw baby heeft beide handjes vrij om op knopjes te drukken of over het scherpje te wrijven of te wijzen om spelletjes te doen!

 


Afdrukken  

Plaats reactie