Gratis? De eer en de boterham

Regelmatig krijg ik uitnodigingen om te spreken op een congres, een artikel te leveren voor een tijdschrift of mee te werken aan een televisie-radioprogramma. Een hele eer natuurlijk om iets te ventileren in een vakblad voor pedagogen, orthopedagogen, een kinderopvangcongres of een beurs voor jonge ouders. Ik heb wel wat te vertellen en doe niets liever dan mensen bewust maken van hun invloed op spelen. Mijn deskundigheid krijgt een aai. Ik doe niet voor niets mijn best om niet alleen goed op de hoogte te zijn van wetenschappelijke onderzoeken en actuele ontwikkelingen maar ben ook journalist genoeg om daar een passende vertaling van te willen maken voor de gewenste doelgroep.

Alleen...niet voor niets is daarbij wel een discutabele uitdrukking. Want men verwacht dat ik dit voor niets doe. Om de een of andere vage reden dien je als deskundige gratis op te treden als smaakmaker op congressen, informatie prikker in vakbladen en aangenaam spreker in media. Want deskundigheid is de ene helft. Je moet het wel weten te brengen. En dat kan ik. Dat weet ik. Dat voelt goed. En dat zij weten dat je het leuk en goed kunt, is geweldig. Jammer dat ze denken dat ik van deze waardering kan leven. Nu kan ik mij daar nog iets bij voorstellen wanneer ik een vast inkomen zou hebben of wanneer ik zelf aanbied een bijdrage te kunnen leveren. Maar helaas. Zij zijn mijn werkgever. Zij vragen mij. Ik ben zzp'er. Mijn werk bestaat uit het geven van onafhankelijke informatie over spelen en speelgoed vanuit pedagogisch perspectief. De manier waarop ik deze breng moet de boodschap aantrekkelijk maken.

Onderwerpen als omgaan met jongens en meisjes, het belang van spelen met echt, de leefomgeving als opvoeder, de invloed van volwassenen op spelen, uitdaging met veiligheid en spelend leren of leren spelen...horen daar allemaal bij...en meer. En dankuwel dat u vindt dat mijn bijdrage een zinvolle toevoeging kan zijn voor uw congres waar iedereen welkom is voor €245,-- exclusief. Of dat u een bijdrage van mij vindt passen bij de formule van uw hooggewaardeerd vakblad, waar ik op geabonneerd ben voor € 195,-- per jaar. Ik hoop oprecht dat mijn interviewer, cameraman, productiechef en gas en water bij de omroep betaald worden....maar voor mij heeft men niets over. Voor mij rest slecht de bitterzoete eer. Wat moet ik doen? Het pr argument heeft twee kanten. Ja natuurlijk heb ik enige naamsbekendheid opgebouwd. Ik schrijf, ik spreek, ik ben aanwezig.Weet me te vinden!

Tegenover de gehoopte opdrachten waar ik van leven moet, staan de groepen die graag gebruik maken van de gelegenheid om bij een voor mij gratis sessie aanwezig te zijn omdat ze al wisten dat dit leuk/goed wordt. Daar krijg ik geen opdrachten van. En opdrachten heb ik nodig om dit werk te kunnen blijven doen. Dit voorjaar was minder dan vorig voorjaar. Is dat reden om 'te investeren' in meer voor niets doen...of ben ik al te vrij willig? Moet ik meewerken aan wat voelt als uitbuiten door congresorganisatoren die dit voor hun beroep doen en niet voor niets, vakbladredacties gericht op de zucht van wetenschappers naar publicaties en mediaredacties die 'principieel niet voor informatie wensen te betalen'. In de afgelopen maanden heb ik bijdragen geweigerd waar veel werk en kosten voor mij aan vastzaten zonder dat hier een vergoeding tegenover stond, sterker waar men vond dat ik moest betalen. Voor een 'spraakmakende inleiding'op een congres kon ik €50,-- krijgen en ik mocht tussen de middag een broodje pakken. Voor de beurs jonge gezinnen werd ik gevraagd om op drie dagen zes workshops per dag te verzorgen. Het enige wat ik hoefde te doen was een stand huren voor € 3000,-- exclusief uit te delen folders. Zij zouden voor de inrichting zorgen.

Het is zo dubbel. Het voelt als gemiste kansen. Ik doe het zo graag. Ze willen me. Maar men had dus niets over voor mijn bijdrage, mijn deskundigheid. Voor jou zoveel anderen. Dan maar geen aandacht voor spelen...
Tot september heb ik geen opdrachten. Als zzpér dus geen inkomsten. Ik kan wel werken. Een vaktijdschrift verzoekt mij om een recensie te verzorgen van een boek dat ik dus wel eerst moet lezen. Een tijdschrift vraagt me voor een rubriek over kinderboeken waarvoor de gebruikte boeken wel terug moeten. Een congres vraagt mij om een stuk aan te leveren onder de nodige voorwaarden, wetenschappelijk onderbouwd en het wordt pas geplaatst wanneer het voldoende kwaliteit heeft. Een auteur vraagt mij om een hoofdstuk te schrijven voor een verzameling bijdragen vol onderbouwde overwegingen rond spelen in 2011. Allemaal eervol....maar helaas men geeft geen vergoeding. Wat ik aan ouders voor een ouderavond en bij een themabijeenkomst voor vijftien leidsters in de kinderopvang kan/moet vragen is not done bij deze verzoeken.
Wat moet ik doen?

Mijn accountant verklaart me voor gek en zegt dat mijn inspanningen niet in evenwicht zijn met mijn inkomsten. Is dit werk? Of een hobby? De uitnodigende organisaties wijzen allemaal naar de kost die voor de baat uitgaat...maar waar niemand iets over durft te voorspellen...het kan...maar... Tegenover financiële zorgen staat de drive om met onderwerpen rond spelen en speelgoed iets te doen. Het is zo nodig. Maar tot letterlijk welke prijs?!
Kan iemand mij goede raad geven! Alstublieft.

 


Afdrukken  

Plaats reactie