Schermverslaafd begint bij zevenjarigen

Ruim 12.000 pubers in Nederland geven toe schermverslaafd te zijn. De leeftijd die ze zelf aangeven als begin van hun verslaving ligt in de buurt van ZEVEN jaar. Middenbouwers, kinderen in de derde, vierde, vijfde groep, zitten in een interessante ontwikkelingsfase. Tot hun zesde, zevende jaar, zeg maar tot ze ongeveer naar de derde groep gaan, zijn het actieve kinderen.

Baby's, peuters en kleuters ervaren en ontdekken mogelijkheden die ze willen uitproberen en waarmee ze leren omgaan. Van LEGO via buiten spelen naar de eerste gezelschapsspelletjes. Ze doen dit alleen, met speelgoed en met vriendjes, maar in alle gevallen is DOEN het sleutelwoord. Ze zijn actief bezig mt ervaren, ontdekken en uitproberen van wat ze met hun handen kunnen, met hun vrienden, met hun omgeving. Ze spelen concreet. maar aan het einde van deze eerste cyclus verandert hun spel. Ze krijgen interesse voor waarom, de reactie op hun actie en kijken verder dan hun neus lang is.

Letters en cijfers openen nieuwe werelden. Ze spelen het liefst wat verder weg, uit het zicht, in een eigen wereld. Ze krijgen toegang tot nieuwe werelden zoals bij voetballes, de muziekschool, schaken, paarden, dansen. Allemaal activiteiten waarmee ze nieuwe technieken en spelregels leren en nieuwe verwachtingen krijgen. Daaraan beginnen daar is moed voor nodig. Nieuwe mensen ontmoeten en aan nieuwe verwachtingen voldoen kan niet zonder onzekerheden, teleurstellingen, falen en vallen. Niet alle kinderen hebben evenveel moed al zullen sommigen de laatste zijn om dit toe te geven. Spelen met Mario op de computer is veel veiliger. Hij doet wat zijn bespeler wil, binnen de regels en mogelijkheden van wat de onzichtbare bedenker toestaat. Klappen worden niet gevoeld. Overnieuw beginnen is geen openbare schande. Valsspelen niet mogelijk. Niemand roept je ter verantwoording.

Snelheid en slimheid zijn gedoseerde opgaven uit te voeren volgens het programma van de onpersoonlijke computer. Met een veilige competitie, langzaam oplopende moeilijkheid die je krijgt wanneer je daar aan toe bent. Heel veel kinderen koesteren dit veilig verdovende bezig zijn achter een scherm. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Na de televisie, de computer, de ds en weer iets anders. Het geeft ze een zelfvertrouwen die ze met vrienden, op straat, in een vreemde omgeving, in het echte leven op deze manier niet hebben. Ze hoeven geen moeite te doen om zelf een activiteit te verzinnen, vrienden te maken, de straat op te gaan. Gewoon doen wat Mario vraagt. Het spel is niet slecht. Waar te voor staat is niet goed. Te vaak, te veel, te lang computerspelletjes spelen doet kinderen letterlijk en figuurlijk stilstaan. De veiligheid van het scherm ontneemt ze de moed/gelegenheid/wens om levende vrienden te maken, zelf activiteiten te verzinnen, te ondernemen met alle risico's vandien. De valse competie met bijbehorende winst van levels en levens ontneemt het zicht op echte uitdagingen, zonder deze helemaal te doen vergeten. Waarom risico nemen bij vlees en bloed wanneer het zo veel veiliger bij een scherm kan....

De veiligheid van een scherm is schijnveiligheid. Schermverslaafden hebben weinig zelfvertrouwen voor buiten het scherm, weinig energie en...meer kans op depressies, isolatie en faalangst. Redt kinderen uit deze schijnveiligheid...druk op het uitknopje en laat ze spelen binnen of buiten met van alles en niks...als het maar geen scherm heeft.

 


Afdrukken  

Plaats reactie