Nieuw jaar, nieuwe kansen

Afgelopen jaar ging goed. Komend jaar wil ik dit zien te herhalen en mogelijk verbeteren. Natuurlijk is omzet leuk, maar leuker nog is de idee dat de door mij gegeven informatie een doel raakt. Ik geloof er niets van dat volwassenen, ouders en begeleiders, onverschillig worden. Ik denk wel dat veel voor vanzelfsprekend wordt aangenomen, wat helemaal niet algemeen bekend is. Steeds opnieuw blijken ouders en begeleiders moeilijker te denken dan nodig. Ze gaan liever uit van wat gebeuren kan dan wat voor hun neus gebeurde. Simpele antwoorden op vragen als welke liedjes zijn leuk voor een dreumes, hoeveel speelgoed binnen bereik, wat maakt buitenspelen spannend en waarmee blijven kinderen spelen voorkomen grotere problemen als taalachterstand, gebrek aan concentratie, slechte motoriek en vervelen.

De angst voor stempeltjes lijkt wel even groot als het verlangen naar diezelfde stempels. Kinderen moeten passen in de perfecte mal van ontwikkeling voor bepaalde leeftijden. Ieder afwijkend gedrag wordt gevreesd. ADHD, autistisch, traag, hoogbegaafd, ongelukkig. Daar is indicatie met stempel en passende methodiek voor nodig. Natuurlijk wil ik problemen niet bagataliseren. Maar probleemloos genieten van kinderen haalt het nieuws te weinig. Genieten van een kind zoals hij of zij is. Daar zet ik mij voor in, ook dit jaar. Ik wil daarmee meer (gast) ouders bereiken die onder druk van certificering zich ineens professioneel moeten voelen en daarmee anders lijken te moeten doen dan ze deden. Zwaarder, ernstiger, bewuster.

Genieten lijkt daarmee minder belangrijk. Ik wil ze hun vak leuk laten vinden. Met nadruk op vak en leuk. Want het is een vak, met bijbehorende mores. Dit jaar geef ik extra aandacht aan de houding van begeleiders. Wat kunnen zij doen....en vooral laten....om spelen leuk te houden. Hoe voorkomen ze dat ze storen door uitstraling en lichaamstaal. Waarmee stimuleren ze en geven ze inspiratie.
Allemaal onderwerpen waarbij speelgoed een minder belangrijke rol vervult. Terwijl mijn kasten vol staan. Omdat ik absoluut geen idee heb hoeveel mensen deze blog lezen, hierbij mijn uitnodiging. Iedereen die mij voor 31 januari 2011 met een reactie op deze blog mailt krijgt, een spel van mij. Tegen verzendkosten. Geef even op voor wie u wat zoekt. Alle spellen zijn door mij gebruikt bij het geven van informatie, maar helemaal nieuw en nog gesealed. Ben benieuwd.

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # Monique38 27-01-2011 16:36
Ook ik wil je laten weten dat ik je blog lees. Heel leuk en herkenbaar.
Ik ben een teamleider van een kidnercentrum (KDV en BSO) en druk bezig (altijd al) met pedagogisch beleid. En dan vooral het omgaan ermee.
Heel veel dingen geven een reactie bij mij van : oh ja en ik heb je blog net allemaal doorverwezen naar onze pedagogisch medewerkers.

En welk spel: tja, kies maar iets uit, voor de BSO, schoolkinderen is het leukste voor het team.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Jos 18-01-2011 21:57
Marianne, Ik hoef geen spel hoor maar ik wilde je wel laten weten dat ik regelmatig je blog lees. En ik vind de onderwerpen steeds heel interessant en soms zelfs gedurfd.
Ik vind je top!

Groetjes,
Jos
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Gerbina 15-01-2011 01:18
Hallo Marianne!

Nadt ik je blogje gelezen heb over de skinnyjeans, heb ik me voorgenomen die van mijn dochter (bijna 3) eindelijk weg te gooien. Of iets anders van te maken.....met haar.

Wij hebben geluk met ons kleine KDV: 1 groepje 0-1j, 1 groepje 2-4j; 5 vaste begeleiders die lol in hun werk hebben, het spat eraf, soms een slechte dag hebben en dan met de kinderen mee een dutje doen. Zit mijn dochter in dagje niet zo goed in haar vel, dan wordt dat opgemerkt en extra geknuffeld (ook door de mannen) en voorgelezen.

Ik ben dan ook voor schaalverkleini ng in alle vormen van 'kinderopvang' & meer echte aandacht! En meer lol; ja ook serieus, betrokken bij de kinderen, invoelend, opvoedend, professioneel etc maar bovenal veel lol.

Overigens ben ik (nog geen) vaste lezeres van je blog en kwam ik hier terecht vanaf de website Kiind, die ik af en toe lees.

groet & succes!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie