Kunnen spelen en skinny jeans

Soms zijn problemen groter dan ze lijken. In mijn pleidooi voor spelen ga ik uit van het belang en de voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is uiteraard dat kinderen moeten kunnen spelen. Dit kunnen is steeds minder vanzelfsprekend. Voor kennisplatform ruimte en de Vara doe ik mee aan het verzamelen van klachten over speelmogelijkheden. Een speelplek in Amsterdam is niet meer te bespelen omdat marktkooplui de ruimte innemen, een weggehaald hek in Maarssen brengt spelende kinderen in de problemen omdat bij het voetballen nu de bal in het water terecht kan komen, een kinderdagverblijf mag kinderen van buurtbewoners niet buiten laten spelen.

Wie nog conflicten weet te melden mag deze aan mij doorgeven!

De samenleving geeft weinig ruimte aan spelen...te weinig naar mijn mening. Dat deze ruimte ook fysiek beperkt raakt ontdekte ik gisteravond bij een door mij geleide cursus voor pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven in Breda. Bedankt Kobermeiden. Bij de bespreking van storende factoren voor spelen meldde een van de deelnemers dat kinderen zich tegenwoordig nauwelijks kunnen bewegen door de skinny jeans. 'Ze kunnen alleen rechtop blijven staan en zitten met gestrekte benen'. Ze kreeg bijval van haar collega's werkend in verschillende kinderdagverblijven waar let wel kinderen van 0-4 jaar komen! 'Tsja wie mooi wil zijn moet pijn lijden en ze worden aangekleed als kleine volwassenen", werd aangevuld. 'En als het geen skinny jeans zijn dan zijn het nu al de nieuwe winterjassen; op de groei gekocht en vooral aantrekken bij het buitenspelen'.

Deze zomer gebruikte men mijn naam in een persbericht van OMO en C&A. Ik deed er wat lacherig over, omdat mijn niet commerciële visie, commercieel gebruikt werd, zonder enig voordeel voor mij trouwens. Maar OMO wil dat kinderen vies worden omdat we dan meer moeten wassen en C&A wil een nieuwe kinderkledinglijn promoten; goed uitwasbaar en lekker om in te spelen. En ja, ik vind vrij spelen, zonder angst voor vies worden of belemmerende kleding, belangrijk dus die mening mochten ze aanhalen. Ik heb mij toen onvoldoende gerealiseerd hoe belangrijk onbelemmerde kleding is. lekkere losse broeken, joggingbroeken zijn ideaal. Jassen waarin een kind zijn armen kan bewegen. Rokken die niet openvallen of bovenbenen afklemmen bij duikelen en touwtje springen.

Schoenen met dichtgeknoopte veters of klittenband. De laatste alleen als ze toch leren strikken. Het lijken kleine problemen, maar toch...sinds gisteravond zie ik steeds zo'n klein prinsesje voor me van een jaar of drie, rechtopstaand in haar strakke skinnyjeans en te grote winterjas. Arm kind...

 


Afdrukken  

Plaats reactie