Genieten van spelen als voorwaarde

De dag na moederdag maakt weer duidelijk hoe belangrijk waardering is.

Zijn het niet altijd vrouwen die volgens de boekjes klagen over het gebrek aan aandacht voor wat hen bezighoudt. Weten deze klagers heel goed hoe desinteresse plezier kan vergallen! 'Hij ziet niet eens wat ik gedaan, gemaakt, gekookt heb'. Wat heeft het nog voor zin om moeite te doen als het niet wordt opgemerkt, laat staan gewaardeerd! En blijkt liefde niet juist uit dat gevoel gezien te zijn, gewaardeeerd te worden. De dag na moederdag zouden juist vrouwen zich moeten realiseren hoe hun waardering, of het gebrek daaraan, doorwerkt in het plezier waarmee kinderen spelen

Waardering voor spelen door volwassenen, stimuleert spelen volgens onderzoekers. Het zijn van die uitslagen die je blind kunt voorspellen... en toch....door de praktijk worden tegengesproken. Ga maar eens kijken en luisteren bij ouders die hun kinderen ophalen van school of kinderopvang. Vol belangstelling vragen de betrokken ouders aan hun kinderen; 'En wat heb je gedaan vandaag?'. Het antwoord laat zich raden 'gespeeld'. En de reactie 'O, heb je niets gedaan'. Spelen staat klaarblijkelijk gelijk aan niets doen. En als ze al wat maken, dan is het niet snel goed genoeg.

Een vingerverfschilderij is geklieder. Een zelfgemaakte constructie lijkt nergens op. En vies lijkt te vaak niet samen te kunnen gaan met waardering. Zie hoe pedagogisch medewerksters zich opmerkingen over spelen aantrekken omdat daar uit zou blijken dat 'hun werk niets voorstelt". De verzuchtingen van ouders en onderwijzers over 'speelse kinderen' en de discussies over spelen of leren. Ze geven allemaal weer hoe veel mensen spelen met de mond waarderen maar naar gevoel spelen kinderachtig vinden, lees een weinig waardevolle, bezigheid achten.

In dit weblog staat meer dan eens het belang van spelen beschreven. Goed spelen vereist moeite en inzet. Daar is waardering voor nodig. Belangrijke voorwaarden voor goed spelen zijn toestemming om te spelen, uitdagingen die nieuwsgierig maken en waardering voor het proces, het plezier en de inzet bij spelen. Kinderen spelen beter zodra ze voelen en weten dat wat zij doen door volwassene gewaardeerd wordt. Kinderen durven meer als ze weten dat ze het vertrouwen krijgen om te doen wat ze willen doen. Kinderen willen meer zodra ze ervaren hoe volwassenen om hen heen genieten van hoe ze spelen. Interesse groeit als ze herkent wordt. Een van mijn kreten is 'Een kind speelt omdat het niets beters te doen heeft'. Letterlijk waar. Een spelend kind is op de toppen van zijn kunnen bezig. Hij of zij kan niet beter. Daar mag het waardering en liefde voor krijgen. Genieten van spelende kinderen, geeft spelende kinderen. Zelf spelen heeft waarde die niet overschat kunnen worden. Geniet en maak het mogelijk.

 


Afdrukken  

Plaats reactie